/ Orvosaink /

Dr. Szecső László

A Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban szerzett több évtizedes rutint az urológiai jellegű problémák kezelésében klinikánk urológiai szakrendelését vezető szakorvosa, dr. Szecső László.

Léváról származom, de az egyetem elvégzése óta családommal Budapesten élek és dolgozok. Az orvosi területek közül mindig is az urológia érdekelt a leginkább, így nem volt nehéz eldöntenem, hogy ezt a szakirányt fogom választani” – mondja dr. Szecső, akiről a betegei – az orvoslásban eltöltött hosszú évtizedeknek köszönhetően – szinte kivétel nélkül pozitív véleménnyel vannak.

A Péterfy Kórház urológiai szakrendelésén rengeteg érdekes esettel találkoztam, az itt megszerzett tudásomat kamatoztatom a magánrendeléseimen is, többek között az Istenhegyi Klinika urológiai szakrendelésén is, amelyet kollégámmal, dr. Diószeghy Gáborral közösen vezetünk. Bárki, akinek urológiai jellegű panasza van, felkereshet: először közösen átbeszéljük a felmerült panaszokat, én pedig elvégzem a szükséges vizsgálatokat. A fizikai kivizsgálás mellett különféle laborvizsgálatokra, képalkotó vagy endoszkópos vizsgálatokra is szükség lehet, de általában már az első találkozás alkalmával kialakul bennem egy általános kép arról, hogy melyik kezelési módszertől remélheti a páciens a tünetei enyhülését vagy végleges megszűnését” – mondja a szakorvos.

Az urológiai egy meglehetősen átfogó szakterület, amely több társszakmához, így a nőgyógyászathoz, a nefrológiához vagy épp az andrológiához is szorosan kapcsolódik. A legáltalánosabban előforduló kórképek között találjuk a hólyaghurutot, a prosztatagyulladást, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást, a vesekövet és a különféle súlyosságú vizelettartási nehézségeket, az inkontinenciát. Ha a fizikai kivizsgálást nem nyújt kellő információt, vér- és vizeletvizsgálat elvégzésére kerül sor, ha pedig ez nem elegendő, akkor ultrahang, röntgen, CT, MRI vagy izotópvizsgálattal igyekszik meghatározni az urológus, hogy mi állhat a panaszok hátterében. Az esetek egy részében endoszkópos (cisztoszkópia, laparoszkópia) vizsgálatokra is szükség van, amelyek során egy speciális kamerával kerül sor a húgyúti rendszert és a hasüreget érintő elváltozások vizsgálatára.

Arra törekszem, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenségnek tegyem ki a pácienseimet, és csak azok a diagnosztikai vizsgálatok kerüljenek elvégzésre, amelyekre feltétlenül szükség van a problémák okainak feltárásához” – mondja dr. Szecső. „Természetesen az is előfordulhat, hogy egy kellemetlenebb beavatkozást kell elvégezni, de ilyenkor is odafigyelek arra, hogy minél kíméletesebben történjen a vizsgálat. A hólyagtükrözés vagy más néven cisztoszkópia például elsőre elég rosszul hangzik, viszont elérhető a teljes fájdalommentesség a húgycsőbe adott érzéstelenítő oldat segítségével.

Minden olyan esetben érdemes felkeresni az urológiai szakrendelést, ha valakinél gyakran jelentkezik fájdalmas, csípős vagy véres vizeletürítés, a férfiak esetében pedig olyankor is, ha ez a folyamat nehezített, vagy ha a vizeletsugár csökkent, illetve akadozó. A vizeletvesztéses panaszokkal szintén felkereshető a szakrendelés – ezek a problémák az esetek többségében jól kezelhetőek, az esetek egy részében gyógyszeres úton, máskor pedig műtéti úton, illetve intimlézerrel.

Bár andrológiai szakvizsgával nem rendelkezem, a leggyakoribb andrológiai problémákra is tudok megoldást javasolni, így például merevedési zavarokkal is felkereshetnek a megoldásra vágyó férfiak. Előfordulhat persze, hogy az andrológiai szakrendelés a megfelelőbb, ez esetben ugyanezen a klinikán biztosított az andrológus szakorvos elérhetősége is” – emeli ki dr. Szecső.

1985-ben szereztem meg az urológiai szakvizsgát, azóta pedig megszakítás nélkül fogadom pácienseimet a Péterfy utcai kórházban. Harmincöt év orvoslással eltöltött év alatt már igen komoly szakmai gyakorlatot lehet szerezni, ez az egyik oka annak, hogy bizalommal fordulnak hozzám a betegek. Az állami ellátásban is igyekszem odafigyelni a pácienseim egyedi igényeire, az Istenhegyi Klinikán pedig egy fokkal talán még oldottabb a légkör, hiszen itt nem szükséges várakozni, a megfelelő, előre egyeztetett időpontban azonnal tudom fogadni a hozzám fordulókat.

Korábban sebészeti beavatkozásokkal is foglalkoztam. Ma ezt a tevékenységet már nem végzem, viszont tudok olyan sebész orvost ajánlani, aki precízen elvégzi, amire az adott páciensnek szüksége van. A diagnosztikai vizsgálatok terén vagyok továbbra is igen aktív, és ha nincs szükség műtéti beavatkozásra, akkor a szükséges kezelés menetét is össze tudom állítani a betegeim számára” – összegzi az urológus szakember.

Urológiai specialitásaink:

Hűtött prosztata-termoterápia (TUMT) a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH) kezelésére

Lineáris lökéshullám-terápia a keringési problémák okozta merevedési zavarok kezelésére