Helyes étkezés és folyadékbevitel a nyári hőségben
Ahogy beköszönt a kánikula, nem csupán a ruhatárunkat, de étkezési szokásainkat is érdemes frissíteni. A nyári forróság igazi kihívást jelenthet szervezetünknek, különösen a szív- és érrendszer számára. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy ne csak a megfelelő mennyiségű folyadékot pótoljuk, hanem az ételeink és italaink összetételére is kiemelt figyelmet fordítsunk.
A nyári hőhullámok alatt nem ritka jelenség, hogy a vérnyomás csökken, miközben a pulzus megemelkedik. Ez a változás jelentős terhet ró a szívre, és akár migrénes tüneteket, figyelemzavarokat, lassabb reakcióidőt, vagy alvászavarokat is okozhat. Különösen veszélyeztetettek a krónikus betegségekkel élők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomásban szenvedők), az idősek, a kisgyermekek és a várandós nők. Azonban az egészséges embereknél is előfordulhatnak kellemetlen panaszok a hőség miatt. Fontos, hogy ilyenkor is odafigyeljünk arra, mit, mikor és mennyit fogyasztunk.
A folyadékpótlás szabálya: figyeljünk a sóbevitelre
A meleg napokon a megfelelő folyadékbevitel mindannyiunk számára elengedhetetlen, főleg azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással küzdenek. A korábbi tévhitekkel ellentétben a szívbetegeknek sem kell korlátozniuk a folyadékfogyasztást – sőt, létfontosságú a hidratálás. A hangsúly a sóbevitel csökkentésén van, hiszen a túl sok só megköti a vizet a szervezetben, ami emelheti a vérnyomást.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 5 gramm (kb. egy teáskanálnyi) sót javasol, de a magyar átlag ennél jóval magasabb, akár 15-20 gramm is lehet. Ennek fő forrása nem feltétlenül a sószóró, hanem az ipari élelmiszerekben (kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok) rejlő rejtett só. Főzéskor érdemes friss zöldfűszereket, citromot vagy lime-ot használni a só helyett, és figyeljünk a fűszerkeverékek magas nátriumtartalmára is! Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, érdemes ellenőrizni a címkét (1 gramm nátrium kb. 2,5 gramm sónak felel meg). Sportolás vagy erős izzadás esetén indokolt lehet az izotóniás italok fogyasztása, de átlagos napokon a sima víz a legjobb választás. Ne várjuk meg, amíg megszomjazunk, hanem oszlassuk el a folyadékbevitelt egyenletesen a nap során!
Tápanyagok, amelyek támogatják a szívet: tévhitek és tények
Számos tévhit kering a szívegészséget támogató táplálkozásról. Az egyik leggyakoribb, hogy a vörösbor jót tesz a szívnek. Bár tartalmaz rezveratrolt, egy értékes antioxidánst, az alkohol káros hatásai sajnos felülírják ezt. Sokkal célravezetőbb, ha ugyanezt a vegyületet 100%-os szőlőléből vagy mustból ill. szőlőhéjból vagy szőlőmagból, alkoholmentes formában juttatjuk be.
A nyári étrend összeállításakor helyezzük előtérbe a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket! Ilyenek például a banán, az avokádó, az olajos magvak és a friss zöldségek. Ezek az ásványi anyagok kulcsszerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.
Diéta a melegben: legyne könnyű és tápláló!
A divatos diéták, mint a ketogén vagy az időszakos böjt, nyáron is népszerűek, de a szélsőséges étrendek különösen megterhelőek lehetnek kánikulában. A szervezetnek ilyenkor megnő az energiaigénye a hőszabályozás miatt, és a megváltozott étkezési ritmus is kihívást jelenthet. A legfontosabb, hogy a nyári étrend könnyen emészthető, hidratáló és tápláló legyen. Ne vonjuk meg a szervezetünktől a szükséges tápanyagokat a gyors fogyás reményében, főleg, ha valamilyen krónikus betegségben szenvedünk.
Érdemes tartalmas, például tojást, teljes kiőrlésű kenyeret és zöldségeket tartalmazó reggelit fogyasztani. Ebédre kerüljük a nehéz, zsíros fogásokat, inkább válasszunk zöldséges leveseket, salátákat, vagy grillezett húsokat. A vacsora állhat hideg krémlevesből, salátákból és friss gyümölcsökből. A zsiradékokat érdemes korlátozni, és a sütéshez vagy a salátákhoz válasszunk olyan növényi olajokat, melyek omega-zsírsavakat tartalmaznak.
Ne feledjük, a hőség nem csupán az általános közérzetünket, hanem a szívünk működését is megterheli. A tudatos, könnyű és szívbarát táplálkozás az egész testünknek igazi felüdülést jelenthet a forró napokon. Kellemes, egészséges nyarat kívánunk!