Helyes étkezés és folyadékbevitel a nyári hőségben

Ahogy beköszönt a kánikula, nem csupán a ruhatárunkat, de étkezési szokásainkat is érdemes frissíteni. A nyári forróság igazi kihívást jelenthet szervezetünknek, különösen a szív- és érrendszer számára. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy ne csak a megfelelő mennyiségű folyadékot pótoljuk, hanem az ételeink és italaink összetételére is kiemelt figyelmet fordítsunk.

A nyári hőhullámok alatt nem ritka jelenség, hogy a vérnyomás csökken, miközben a pulzus megemelkedik. Ez a változás jelentős terhet ró a szívre, és akár migrénes tüneteket, figyelemzavarokat, lassabb reakcióidőt, vagy alvászavarokat is okozhat. Különösen veszélyeztetettek a krónikus betegségekkel élők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomásban szenvedők), az idősek, a kisgyermekek és a várandós nők. Azonban az egészséges embereknél is előfordulhatnak kellemetlen panaszok a hőség miatt. Fontos, hogy ilyenkor is odafigyeljünk arra, mit, mikor és mennyit fogyasztunk.

A folyadékpótlás szabálya: figyeljünk a sóbevitelre

A meleg napokon a megfelelő folyadékbevitel mindannyiunk számára elengedhetetlen, főleg azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással küzdenek. A korábbi tévhitekkel ellentétben a szívbetegeknek sem kell korlátozniuk a folyadékfogyasztást – sőt, létfontosságú a hidratálás. A hangsúly a sóbevitel csökkentésén van, hiszen a túl sok só megköti a vizet a szervezetben, ami emelheti a vérnyomást.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 5 gramm (kb. egy teáskanálnyi) sót javasol, de a magyar átlag ennél jóval magasabb, akár 15-20 gramm is lehet. Ennek fő forrása nem feltétlenül a sószóró, hanem az ipari élelmiszerekben (kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok) rejlő rejtett só. Főzéskor érdemes friss zöldfűszereket, citromot vagy lime-ot használni a só helyett, és figyeljünk a fűszerkeverékek magas nátriumtartalmára is! Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, érdemes ellenőrizni a címkét (1 gramm nátrium kb. 2,5 gramm sónak felel meg). Sportolás vagy erős izzadás esetén indokolt lehet az izotóniás italok fogyasztása, de átlagos napokon a sima víz a legjobb választás. Ne várjuk meg, amíg megszomjazunk, hanem oszlassuk el a folyadékbevitelt egyenletesen a nap során!

Tápanyagok, amelyek támogatják a szívet: tévhitek és tények

Számos tévhit kering a szívegészséget támogató táplálkozásról. Az egyik leggyakoribb, hogy a vörösbor jót tesz a szívnek. Bár tartalmaz rezveratrolt, egy értékes antioxidánst, az alkohol káros hatásai sajnos felülírják ezt. Sokkal célravezetőbb, ha ugyanezt a vegyületet 100%-os szőlőléből vagy mustból ill. szőlőhéjból vagy szőlőmagból, alkoholmentes formában juttatjuk be.

A nyári étrend összeállításakor helyezzük előtérbe a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket! Ilyenek például a banán, az avokádó, az olajos magvak és a friss zöldségek. Ezek az ásványi anyagok kulcsszerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Diéta a melegben: legyne könnyű és tápláló!

A divatos diéták, mint a ketogén vagy az időszakos böjt, nyáron is népszerűek, de a szélsőséges étrendek különösen megterhelőek lehetnek kánikulában. A szervezetnek ilyenkor megnő az energiaigénye a hőszabályozás miatt, és a megváltozott étkezési ritmus is kihívást jelenthet. A legfontosabb, hogy a nyári étrend könnyen emészthető, hidratáló és tápláló legyen. Ne vonjuk meg a szervezetünktől a szükséges tápanyagokat a gyors fogyás reményében, főleg, ha valamilyen krónikus betegségben szenvedünk.

Érdemes tartalmas, például tojást, teljes kiőrlésű kenyeret és zöldségeket tartalmazó reggelit fogyasztani. Ebédre kerüljük a nehéz, zsíros fogásokat, inkább válasszunk zöldséges leveseket, salátákat, vagy grillezett húsokat. A vacsora állhat hideg krémlevesből, salátákból és friss gyümölcsökből. A zsiradékokat érdemes korlátozni, és a sütéshez vagy a salátákhoz válasszunk olyan növényi olajokat, melyek omega-zsírsavakat tartalmaznak.

Ne feledjük, a hőség nem csupán az általános közérzetünket, hanem a szívünk működését is megterheli. A tudatos, könnyű és szívbarát táplálkozás az egész testünknek igazi felüdülést jelenthet a forró napokon. Kellemes, egészséges nyarat kívánunk!

Megosztás

Áraink

Belgyógyász diabetológus első szakvizsgálat36.000 Ft
Belgyógyász diabetológus kis kontroll konzultáció12.000 Ft
Belgyógyász diabetológus kontroll vizsgálat30.000 Ft
Folyamatos vércukormérés egy héten keresztül beültetett szenzorral26.000 Ft
Hangvilla vizsgálat3.000 Ft
Recept felírás
Sudomotor funkció vizsgálat2.600 Ft
Ujjbegyből történő vércukor meghatározás1.100 Ft

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Go to Top