/ Plasztikai sebészet /

Mellnagyobbítás

A beavatkozás az elvártnál/vágyottnál kisebb vagy aszimmetrikus mellek, illetve a szülés, szoptatás, esetleg jelentős testsúlyingadozás után kialakult emlőelváltozások esetén lehet indokolt.

A műtétet altatásban végezzük, melynek során a mell alatti, leendő áthajlási redőben (azaz rejtett helyen), vagy a mellbimbóudvar peremén ejtett metszésen keresztül, atraumatikus technikával kialakított „tasakba” ültetjük be az implantatumot. A modern implantatumok folyamatos, szigorú biztonsági ellenőrzések és állandó orvos szakmai kontroll alatt állnak, az EQUAM* állásfoglalása szerint egészségkárosító hatásuk nincs, és a gyártó cégek ma már nem írnak elő kötelezően betartandó cserét sem. Műtét után jelentős fájdalom, mozgáskorlátozottság nincs, a páciens néhány nap után visszatérhet mindennapi aktivitásához, munkájához.

*EQUAM – The European and International Committee for Quality Assurance, Medical Technologies and Devices in Plastic Surgery

Consensus Declaration of EQUAM 26.06.2004 – Az EQUAM által kiadott VI. Declaratio

Hivatalos állásfoglalás:

Az emlőnagyobbítás javítja a páciensek mentális és fizikai állapotát. Az implantátumokat minden esetben személyre szabottan kell kiválasztani.

A szilikon töltésű emlőimplantatumoknál nincs jobb alternatíva. Orvosi vizsgálatok egyértelműen kizártak bármilyen összefüggést az emlőimplantatumok és rákos vagy egyéb (autoimmun, reumatológiai) megbetegedések között!

A szilikonprotéziseknek nincsen káros hatásuk a terhességre, a magzatra, a szoptatásra és az újszülöttre. Az anya szoptatási képességét nem változtatják meg!

Az implantátumok életkora nincs behatárolva, lehet 50 év, vagy akár több. Ha nem okoznak problémát, nem kell eltávolítani őket.

Nem igaz, hogy a beültetett implantatumok ¾ része 10 éven belül kiszakad!

Jan Poell, EQUAM elnök

2005-04-15