/ Szakrendelés /

Esztétikai anyajegy-eltávolítás

Esztétikai megfontolásból leggyakrabban az arcon lévő, nagyobb, esetleg szőrszálakat is tartalmazó, növekvő anyajegyeket érdemes eltávolíttatni, de alapvetően nincs akadálya annak sem, hogy a test bármely más részén hajtsunk végre ilyen beavatkozást, ha egy-egy bőrképlet kellemetlenséget okoz.

Ha jóindulatú, veszélytelen anyajegyről van szó, akkor az eltávolítás során minden esetben arra törekszünk, hogy a végeredmény esztétikai szempontból szebb legyen, mint az eredeti állapot.

Az anyajegy-eltávolító műtét

Egy normál méretű, szabályos anyajegy sebészi eltávolítása többnyire nem tart tovább tíz percnél. A műtét előkészítésével és lezárásával együtt – egyetlen anyajegy eltávolítása esetén – az egész operáció maximum 20-30 percet vesz igénybe. Ez az időtartam abban az esetben lehet ennél hosszabb (fél- vagy akár egyórás), ha például lebenyt is kell forgatni. Az eltávolított bőrdarabot – a megfelelő esztétikai eredmény elérése érdekében – ilyenkor egy másik bőrlebennyel pótoljuk. Erre azért van szükség, mert a szikével történő egyszerű kimetszés az esetek egy részében nem adna esztétikailag is megfelelő eredményt. Ez jellemző például az arcon vagy a homlokon végzett beavatkozásokra.

Egyetlen műtéti alkalommal több anyajegy is eltávolítható. Ilyen esetben maximum 3-4 anyajegy egy időben történő levétele javasolt. Az eljáráshoz minden esetben helyi érzéstelenítést alkalmazunk.

Az anyajegy vagy anyajegyek eltávolítása során szükség van a megfelelő plasztikai vonalvezetésre is. Ez lehetővé teszi, hogy a levételt követően a lehető legkisebb hegesedés maradjon vissza. Az esztétikai szempontokat illetően mindenképp előny, ha az anyajegy vagy anyajegyek eltávolítását gyakorlott plasztikai sebészhajtja végre. Az operációt ugyan bőrgyógyász szakorvos is elvégezheti, de az Istenhegyi Klinika gyakorlatában az ő feladatuk az esetleges rosszindulatú vagy gyanús elváltozások műtét előtti kiszűrése és az úgynevezett biztonsági zóna meghatározása (ez a zóna garantálja, hogy az anyajegyet teljes mértékben kimetsszük).

Klinikánkon ezért az esztétikai célú anyajegy-eltávolítást plasztikai sebész szakorvosaink végzik, ami garantálja, hogy a műtéti heg minimális – az eltávolított képlet kiterjedésétől függően akár láthatatlan – legyen. Annak ellenére, hogy lényegében plasztikai sebészeti beavatkozást végzünk, a műtét költsége nem haladja meg a magánorvosi ellátásban szokásos anyajegy-eltávolító műtétek árát!

Műtét előtt

Az anyajegyek esztétikai célú eltávolítása előtt szabad szemmel és dermatoszkóppal elvégzett vizsgálatra kerül sor. Bőrgyógyász szakorvosunk ez alapján hivatalosan is javaslatot tesz az eltávolításra és annak módjára. A műtéti beavatkozás nem igényel külön előkészületet az Ön részéről, kivéve, ha a sebészorvos ezt külön nem javasolja. Így például, ha az eltávolításra váró képlet gyulladásos tüneteket mutat, akkor szükség lehet a gyulladás csökkentésére irányuló előkezelésre.

A műtéti seb gyógyulása

Hegesedés nélkül nem gyógyulna be a seb, így ez semmiképpen sem kerülhető ki. A lézeres eltávolítás sem jelent megoldást erre a problémára, a hivatalos sebészi ajánlás ugyanis kimondja, hogy az anyajegy-eltávolító műtéteket szikével, az érintett bőrterületek kimetszésével kell végezni. Ennek az ajánlásnak az a szakmai háttere, hogy ha egy bőrképletet lézerrel párologtatnak el, akkor a belőle származó sejtek később nem küldhetők szövettani vizsgálatra. Erre azonban minden alkalommal szükség van, még az esztétikai célú anyagjegy-eltávolításokat követően is. Így amennyiben esetleges rosszindulatú elváltozásról lenne szó, akkor ez legkésőbb a szövettant követően egészen biztosan kiderül.

Utógondozás, kontroll

Mivel a legtöbbször nem felszívódó varratot használunk, egy későbbi időpontban varratszedésre is szükség van. A kontrollvizsgálatig elkészül a szövettani vizsgálat, amelynek eredményét a szakorvos kiértékeli.

Milyen életmódbeli megszorításokkal járhat a műtét?

A műtétet követően a hegesedés befejeztéig kerülni kell a fürdést, ehelyett egy ideig csak a rövid zuhanyzás javasolt. Az eltávolított anyajegy helyétől függően az intenzív igénybevétellel járó sportokat is érdemes kerülni. (Ha például az anyajegy a háton helyezkedett el, akkor komolyabb megterhelés hatására a seb szétcsúszhat.)

A műtétet követő konzultáción részletesen megbeszéljük, mire és mennyi ideig kell figyelni.